The brief for this project was to create a 10 room in-patient palliative care unit adjacent to the Hospice’s Grade II listed building, The Woodlands, located in the West End Conservation Area of Darlington. The development is designed to accommodate 10 patients in ground floor rooms each with private access to the beautiful gardens of the historic Woodlands building. The new wing has been designed to have minimal impact on its surroundings as well as to protect the privacy of the adjacent domestic properties.

As the building is a low single storey structure set amidst Georgian buildings, the design has been careful to achieve a good balance between the existing historic architecture whilst providing the new wing with a contemporary and individual appearance of its own. This has been achieved in a number of ways, from the choice of brick and slate to match the existing buildings to the use of coloured aluminium for the windows and timber cladding which provides a warm and welcoming approach to the new facility and resonates with the Woodlands theme.

The Palliative Care Unit was ‘Highly Commended’ in the Royal Institute of Chartered Surveyor (RICS) Awards in 2017.

 

Location: Darlington

Construction Value: £1.2M

Status: Completed

Role: Architect

Project Manager

 
 

Similar Projects

 

Return to Project Sectors

Featured      Commercial      Residential      Bespoke Homes      Retail & Leisure       Education      Industrial      Healthcare      Interior Design      Masterplanning      Heritage