Niven Architects - The Bowes Museum, Streetlam Galleries.jpg

Niven were appointed to assist the Museum with securing Heritage Lottery Funding for the proposed modernisation and redevelopment of the museum. The application was successful and Niven was appointed to undertake ‘The New Galleries Project’ which formed the first stage of the rolling programme to renovate and modernise the museum

This initial stage encompassed the conversion of surplus office space in the museum’s west wing which involved the conversion of outdated office accommodation on the ground floor to create three new contemporary styled ‘key or ‘index’ galleries, one of which, Streatlam, was was to have an educational focus.

The aim of the Streatlam Galleries was to provide family friendly galleries designed to introduce visitors of all ages to the Museum’s extensive collections of fine art, furniture, textiles, ceramics and archaeology. The galleries’ name is taken from the now demolished family home of the Bowes family used when they were resident in Teesdale.

 

Location: Barnard Castle

Client: The Bowes Museum

Budget: £230K

Status: Completed

Role: Architect

Niven Bowes Museum Streetlam Galleries 1.jpg
 
Niven Bowes Museum Streetlam Galleries 2.jpg
 

The spaces are intended to convey visual drama and engaging interpretation through the use of resourceful design juxtaposing the history of the building with contemporary and innovative display methods.

Niven Bowes Museum Streetlam Galleries 3.jpg
Niven Bowes Museum Streetlam Galleries 4.jpg
 

Similar Projects

 

Return to Project Sectors

Featured      Commercial      Residential      Bespoke Homes      Retail & Leisure       Education      Industrial      Healthcare      Interior Design      Masterplanning      Heritage